donderdag 20 februari 2014

Voorontwerp nieuw stadion BX Brussels

In de zomer van 2013 vroeg BX Brussels mij of ik een voorontwerp kon maken voor een nieuw stadion met 3.000 plaatsen in Strombeek-Bever, een deelgemeente van Grimbergen. De site, zo'n 4 ha groot, bevindt zich vlakbij de Brusselse ring, de A12 en de Heizel (zie locatie onderaan dit bericht). Momenteel speelt de vierdeklasser in het verouderde gemeentelijk stadion van Jette. BX Brussels ontstond in 2013 uit FC Bleid, een Luxemburgse club die na zijn faillissement in 2012 door onder meer Michel De Wolf naar Molenbeek werd gehaald met de bedoeling er een nieuw RWDM van te maken. Dit werd echter afgeblazen en onder impuls van Vincent Kompany werd een volledig nieuw project opgestart met de Brusselse jeugd als doelgroep. De supporters mochten naam, logo en kleuren kiezen.

Ontwerp en locatie:

Het ontwerp is doelbewust niet spectaculair maar toch herkenbaar geworden, rekening houdende met het budget en uitbreidingsmogelijkheden indien in de toekomst naar tweede klasse of hoger wordt gepromoveerd. Om die redenen maar ook voor een meer gesloten stadiongevoel zijn de tribunes zo lang mogelijk gemaakt.

Buiten het eigenlijke stadion en de parking blijft in het ontwerp zoveel mogelijk groen behouden.

De site is bereikbaar via de Acacialaan (BX-fans en grote parking), de Antwerpselaan (hoofdtribune; bestuur, spelers, VIP en pers) en de Jan Mulsstraat (supporters en parking bezoekende ploeg). Er is een vluchtweg voorzien voor de hulpdiensten ter hoogte van de scheiding tussen de grote staantribune en de bezoekerstribune.

Capaciteit en afmetingen:

Het stadion kan minimaal 2.780 en maximaal 3.575 toeschouwers ontvangen. Bij de minimumbezetting worden enkel de vaste zitplaatsen gebruikt en de overdekte, niet-gelijkvloerse staanplaatsen. Bij de maximumbezetting worden stoelen bijgeplaatst bovenaan de hoofdtribune (+70 max) en in de VIP-tribune (+60).

De ontworpen grote parking telt 180 plaatsen maar er is nog zeer veel plaats voor uitbreiding.

Om te voldoen aan de toekomstige licentievoorwaarden voor tweede klasse (4.000 plaatsen waarvan 1.500 zitplaatsen) volstaat het om onderaan de VIP-tribune een staantribune te bouwen met dezelfde hoogte als de grote staantribune (+700).

Mocht de club ooit naar eerste klasse promoveren (8.000 plaatsen vereist waarvan 5.000 zitplaatsen) dan kan de bezoekerstribune opgetrokken worden tot de hoogte van de overige staantribunes (+360), kan de VIP-tribune verlengd worden (+30) en kunnen bovenop de bezoekers- en grote staantribune zittribunes worden gebouwd (één met minimum 10 rijen, 1 met minimum 11 rijen, minimumwinst 3.270). Ook kan de hoofdtribune naar beneden toe nog uitgebreid worden.

Ook het veld (105 op 64 meter met 5 meter marge) kan nog vergroot worden maar daarvoor moeten de staantribunes wijken.

Stadionfiche:

Algemene info: streefdatum 2015 (ontwerp reeds voorgelegd aan bouwheer), budget € 2,5-4 miljoen (subsidie Brussel aangevraagd). Mogelijk oefenstadion indien EURO 2020 in Brussel plaatsvindt. De uitvoering is afhankelijk van het behoud in vierde klasse.

Hoofdtribune:

  • Panoramische kantine (café + restaurant) met 2 polyvalente ruimtes (loge/TV-studio) en cabine voor omroeper en veiligheid
  • Passerelle tussen kantine en zitplaatsen: cameraplatform, 12 plaatsen voor de pers (met tafels), ruimte voor extra persplaatsen en/of extra zitplaatsen
  • 1.398 gewone zitplaatsen, 100 plaatsen eretribune
  • Onderaan is aan weerszijden van de dugouts (2x12 plaatsen) plaats voor 20 rolstoelgebruikers plus 20 begeleiders of 75 staanplaatsen.
  • Gelijkvloers gebouw: kleedkamers, spelershome/fitness, dokterskabinet en opslag; kantoren, perszaal, ticketverkoop en clubshop; trap, lift, bars en sanitair
VIP-tribune: 60 business seats, uitbreidbaar tot 120 (op lege bovenste rij), restaurant, sanitair. Op gelijkvloers trap, lift en ruimte voor toekomstige kantines en sanitair (of andere invulling). Onderaan 150 gelijkvloerse staanplaatsen (bijvoorbeeld open te stellen bij grote opkomst).

Grote staantribune: 1200 staanplaatsen, overdekte drank- en/of eetstanden en sanitair achteraan.

Bezoekerstribune: 375 staanplaatsen, overdekte drank- en/of eetstanden en sanitair achteraan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten